Záchrannú akciu desaťročného Prešovčana zosumarizuje HZS na budúci týždeň

15.07.2006 Poprad

Západné Tatry/Poprad 15. júla (TASR) - Náklady na záchrannú akciu desaťročného chlapca z Prešova, ktorého našli dnes dopoludnia v Jamníckej doline v Západnýc...
Západné Tatry/Poprad 15. júla (TASR) - Náklady na záchrannú akciu desaťročného chlapca z Prešova, ktorého našli dnes dopoludnia v Jamníckej doline v Západných Tatrách, zosumarizuje Horská záchranná služba (HZS) Západné Tatry na budúci týždeň.

Podľa náčelníka oblastného strediska HZS Západné Tatry Jána Kostku vyhodnotí náklady na záchrannú akciu chlapca, ktorý nebol poistený, riaditeľstvo HZS v Poprade. Vedúci organizačného oddelenia riaditeľstva HZS Karol Chvála v rozhovore pre TASR zdôraznil, že momentálne je najpodstatnejší fakt, že sa chlapca podarilo nájsť a vrátiť rodičom.
Desaťročný Prešovčan bol v letnom tábore v Račkovej doline. Stratil sa vo štvrtok popoludní v oblasti Ostredku v pohorí Západných Tatier. Od skupiny sa vzdialil počas túry. Záchranári po ňom od štvrtka pátrali vo dne v noci. Po nájdení v Jamníckej doline a ošetrení ho z náročného terénu transportoval na heliport v Račkovej doline vrtuľník Leteckej záchrannej zdravotnej služby (LZZS) Air Transport Europe (ATE) z Popradu. Odtiaľ ho previezli ďalším vrtuľníkom LZZS ATE do Banskej Bystrice.
Okrem záchranárov HZS z piatich oblastných stredísk sa pátrania zúčastnili príslušníci Policajného zboru SR, Hasičského a záchranného zboru, dobrovoľní záchranári Horskej služby na Slovensku, Tatranskej horskej služby, vrtuľník letky Ministerstva vnútra SR a LZZS ATE z Popradu a Banskej Bystrice. Do akcie, ktorá trvala 42 hodín, sa celkovo zapojilo 123 záchranárov.
 

Vyberte región

mark